Lida van Twisk Vaktherapeut Beeldende therapie Professional Arts in Psychotherapy

Business in Being

Hooggevoeligheid

13-05-2021 in het AD Gezin

https://www.ad.nl/gezin/hoogsensitieve-kinderen-op-verjaardagsfeestjes-huilden-mijn-kinderen-aan-een-stuk-door~a5eab17e/#comments-anchor

Gespecialiseerd in Hooggevoeligheid bij kinderen en volwassenen

Beeldende therapie voor HSP

Alhoewel hoogsensitiviteit geen psychische stoornis is, kan het toch lonen ervoor in therapie te gaan. Zeker als je het lastig vindt met je hoogsensitiviteit om te gaan. Het consequent over je grenzen gaan kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Sommige HSP’ers ontwikkelen een angst- of paniekstoornis, faalangst, sociale angst, of zelfs een burn-out of depressie. Door in therapie te gaan voorkom je dat het zover komt.

De positieve kanten van hoogsensitiviteit worden vaak vergeten, maar zijn er wel degelijk. Onder de ideale omstandigheden kunnen HSP’ers namelijk kwalitatief hoogstaand werk verrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld veel informatie verwerken, waarbij geen detail of nuance ze ontgaat. Ook hebben ze veel menselijk inzicht en inschattingsvermogen. Vanwege hun loyaliteit, precisie en focus op kwaliteit zijn HSP’ers vaak belangrijke mensen in een teamverband.

Het is mogelijk door met verschillende beeldende technieken te werken aan,

  • De signalen van overprikkeling op tijd te herkennen
  • Manieren om te ontspannen en te ‘ontprikkelen’
  • Je levenswijze op je hoogsensitiviteit aan te passen 
  • Je hoogsensitiviteit niet als last, maar talent te zien
  • De voordelen van hoogsensitiviteit te benutten